Witter dan wit?

Anna RiemersmaIn Groningen kun je als je 5 jaar lang een laag inkomen hebt aanspraak maken op een regeling waarmee je de noodzakelijke apparaten voor je huishouden kunt kopen.

Tot vorig jaar maart kon je dan naar de winkel om een wasmachine, koelkast, gasstel, t.v. of een p.c. aan te schaffen met een brief van de sociale dienst.

Onze linkse PvdA vond de regeling te duur en diende vorig jaar een motie in om een pilot te beginnen voor tweedehands spullen voor mensen met een minimuminkomen. Die zouden net zo goed zijn als nieuwe spullen en bovendien hielp je de medewerkers van WerkPro, een integratiebedrijf, aan werk door het repareren van afgedankte spullen. De VVD, Student en Stad en de christelijke fracties vonden het een geweldig initiatief van de PvdA. Het lot van de gedepriveerden moet hun maar eens flink worden ingewreven.

De motie werd dan ook aangenomen tot verdriet van de Stadspartij (en SP en GroenLinks).

We vinden dat mensen die zo lang op een houtje moeten bijten ook wel eens iets nieuws in hun huis mogen krijgen. Het is nogal denigrerend om de afdankertjes van andere mensen die ze achteloos van de hand doen, te dumpen bij mensen die zo lang de eindjes aan elkaar moeten knopen.

In de raadscommissie voor werk en inkomen werd destijds gezegd door sommige leden: wij kopen ook tweedehands. Deze mensen moet je dus duidelijk maken dat hun perspectief als student of young professional totaal anders is. Zij vinden het kennelijk chique om kringloopwinkels af te struinen voor handige spulletjes. Het wordt een heel ander verhaal als je geen enkele keus hebt omdat je financieel aan de grond zit omdat de uitkering al jaren achterblijft bij de loonontwikkeling.

In de commissie van 8 april jl. werd een aanpassing van de witgoedregeling door het college voorgesteld. Er blijkt te weinig aanbod van tweedehands tv’s,  koelkasten en kookplaten te zijn.

Deze kunnen dus weer nieuw worden aangeschaft. Deze vorm van marktwerking juichen we toe en we hopen dat ooit de oude regeling voor nieuwe apparaten in ere wordt hersteld

De houding van GroenLinks de afgelopen commissie verbaasde ons: ze waren laaiend enthousiast dat studenten met kinderen van de ( deels tweedehands) witgoedregeling gebruik mogen maken. Wat een overwinning! Ik hoop dat deze mensen met perspectief op een beter inkomen genoeg gene hebben om er geen gebruik van te maken.

13 april 2015

Anna Riemersma