‘Vraag eerst wat ouders vinden van meer opvang’

Vraag eerst wat de ouders vinden van de uitbreiding van de voorschoolse opvang. Met deze oproep stond Stad en Ommeland gisteren in de gemeenteraad alleen. De raad nam het voorstel aan om kinderen in Groningen vanaf hun tweede verjaardag naar de kinderopvang te sturen. Het wordt zelfs versneld ingevoerd. Alleen Stad en Ommeland stemde tegen het voorstel.
De gemeente betaalt. Dit kost 1,4 miljoen euro per jaar vanaf 2019. Dit college doet daarmee een greep in de kas van het volgende college. Dat hoort niet.
De collegepartijen denken dat door de vroege opvang minder kinderen met een achterstand aan de basisschool beginnen. Uit onderzoek blijkt echter dat speciale taalprogramma’s helemaal geen effect hebben en dus weggegooid geld zijn. Stad en Ommeland vindt de opgelegde 16 uur voor vroege opvang voor kinderen vanaf 2 jaar ook een aanslag op de keuzevrijheid van ouders. De PvdA denkt dat het eerder naar de crèche brengen van kinderen de verschillen tussen hoog- en laagopgeleiden verkleint. Stad en Ommeland gelooft hier niets van.