Vrijdag 20 januari heeft het bestuur van Groninger Belang de kandidatenlijsten bekend gemaakt voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023. Dit geschiedde tijdens de goedbezochte nieuwjaarsborrel met de leden van Groninger Belang in ’t Feithhuis te Groningen.  

Bram Schmaal opnieuw lijsttrekker
De lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen bestaat uit 50 kandidaten en is een mooie mix tussen ervaring en nieuw elan. De lijst wordt aangevoerd door Bram Schmaal (Wildervank), gevolgd door Eric Bakker (Kantens), Lies Zondag (Veendam), Han de Grooth (Oldambt), Richard Lamberst (Leek), Dennis Pots (Veendam), Suzanne Kaklewska (Groningen), Jaap van Mannekes (Pekela), Trevor Mooijman (Veendam) en Petra Manning (Nieuwe Pekela). Leuk feitje, de lijst wordt afgesloten op plek 50 door voormalig weerman van RTV Noord Jopke Nainhoes (Jaap Nienhuis).

Jong talent
Groninger Belang is trots op het jonge talent dat zich wil inzetten voor de provinciale politiek en de belangen van onze inwoners. De jongste kandidaat op de lijst staat op plek zeven en is de 23-jarige rechtenstudente Suzanne Kaklewska uit Groningen. Een politiek talent van Stadspartij 100% voor Groningen met een duidelijke visie over Groningen en de toekomst van onze provincie. Dennis Pots uit Veendam staat een plek hoger en is een aanstormend talent die zijn sporen binnen Gemeente Belangen Veendam inmiddels heeft verdiend.  

De grootste partij van Groningen
Groninger Belang wordt gevormd door de lokale politieke partijen die binnen de provincie Groningen actief zijn en is momenteel met drie zetels vertegenwoordigd in Provinciale Staten. Lijsttrekker Bram Schmaal: “De ambitie is om te groeien en recht te doen aan de verhoudingen, zoals die in de gemeenten zijn. De lokale partijen in de provincie Groningen, onze leden, hebben gezamenlijk 61 raadszetels in handen en leveren 12 wethouders. Wij hebben er het volste vertrouwen in dat onze inwoners ook op 15 maart kiezen voor het lokale geluid van vertrouwen in plaats van de Haagse loze beloften.”

Groningen verdient beter
‘Groningen verdient beter’. De slogan waarmee Groninger Belang in 2019 de campagne in ging. Ook dit keer luidt de boodschap ‘Groningen verdient beter’, vertelt Schmaal. “Of het nu gaat om mijnbouwschade, gaswinning, de energietransitie, bereikbaarheid en openbaar vervoer of de leefbaarheid in onze mooie dorpen, het kan én moet allemaal beter. De afgelopen jaren hebben uitgewezen dat we daarvoor niet op Den Haag hoeven te rekenen. We moeten het zelf doen, met elkaar, samen met onze inwoners. Groningen verdient beter.” 

De inwoner voorop!
Groninger Belang heeft mooie ideeën voor de provincie Groningen en ziet volop kansen op gebied van participatie, bereikbaarheid, wonen en economische groei. Schmaal: “Voorwaarde is dat alles gebeurd in overleg met onze inwoners. Die staan voorop! Groninger Belang vindt participatie belangrijk en wil niet alleen dat inwoners gehoord worden, maar er ook wat met die input wordt gedaan. Daarom vinden wij het belangrijk dat besluitvorming van onderop komt, vanuit de gemeenten, vanuit de inwoner.” 

Tevens wil Groninger Belang zich hard maken voor het boerenbelang in onze landbouwprovincie en voor een snelle, effectieve en ruimhartige schadeafhandeling voor alle mijnbouwschade. 

Waterschappen
Nieuw voor de verkiezingen is dat Groninger Belang ook meedoet aan de Waterschapsverkiezingen voor Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s. René Stayen uit Groningen voert de lijst aan voor de verkiezingen in de regio van Noorderzijlvest. Trevor Mooijman uit Veendam is de lijsttrekker namens Groninger Belang voor waterschap Hunze en Aa’s,  

Ook provinciaal stem je lokaal
Groninger Belang hoopt op 15 maart aanstaande op een mooie uitslag en groei. Groei die belangrijk is om het belang en de stem van Groningers ook écht door te laten klinken in Provinciale Staten en richting het Rijk, waar men wel wat meer oog voor Groningen mag hebben. Daarom ook provinciaal stem je lokaal, stem op 15 maart 2023 Groninger Belang, lijst 8.