Stad en Ommeland wil betere samenwerking schuldhulp

“Het plan van de gemeente Groningen om commerciële bureaus buitenspel te zetten bij het oplossen van problematische schulden van burgers rammelt aan alle kanten.” Dat is de stellige overtuiging van raadslid Anna Riemersma van Stad en Ommeland (voorheen Stadspartij). Op woensdag 14 februari wordt in de raadscommissie het voorstel besproken. Het voornemen is om burgers die voor hun torenhoge schulden hulp zoeken bij een commercieel bureau daarvoor per 1 maart geen bijzondere bijstand meer te geven.
Volgens Riemersma is er geen bewijs dat de commerciële bureaus het slecht doen en dat de gemeente – lees de Gemeentelijke Kredietbank – het beter kan. “Sterker nog, de gemeente zegt zelf dit jaar 450 mensen te kunnen helpen terwijl er 1550 mensen met problematische schulden worden verwacht.”
Stad en Ommeland wil eerst onderzocht hebben waarom vier van de vijf mensen met schulden kiest voor een commercieel bureau. “Waarom doet maar 20 procent van de Stadjers een beroep op de gemeente. En hoe tevreden zijn zij over die hulp?”
Stad en Ommeland ziet liever dat de gemeente Groningen de samenwerking zoekt met andere bewindvoerders in de stad in plaats zich zo rigide op te stellen.
Ook is voor deze partij vrije keuze voor de burgers heel belangrijk.
Riemersma: “Het college kan beter de eigen voorziening ‘beschermingsbewind’
aantrekkelijker maken. Door meer klanten te trekken door sneller te werken zodat de mensen eerder uit de schulden zijn.”