Nieuwe stadslogistiek doodsteek voor middenstand binnenstad

By 10 maart 2021Nieuws

Het college komt vandaag met een raadsvoorstel over de aanpak van stadslogistiek. Om milieudoelstellingen te halen moet het vervoer in de binnenstad schoner, efficiënter en met minder overlast gepaard gaan. Als dit raadsvoorstel wordt aangenomen mogen alleen voertuigen zonder uitstoot, meestal elektrische voertuigen dus, in een groot gedeelte van de binnenstad komen. Door middel van camera’s met nummerbordherkenning wordt deze forse ingreep straks gehandhaafd.  

“Voor ondernemers, winkeliers en transporteurs, maar zeker ook voor alle bewoners van de binnenstad is dit niet nu niet haalbaar. Juist nu niet omdat we middenin de corona crisis zitten. Dit plan kan de doodsteek zijn voor met name de middenstand”, aldus René Stayen, raadslid van de Stadspartij. 

De zero-emissie zone geldt volgens het raadsvoorstel voor bevoorrading, afvalinzameling, bouw-, klus- en evenementenverkeer.  

Stayen: “De Stadspartij vraagt zich af of deze zone dus niet geldt voor particulieren. Wordt er straks een permanente gratis ontheffing aan binnenstadbewoners gegeven? Ook rijden veel mensen als particulier in kleine busjes. En kopen kleinere ondernemers vaak zelf in, met de eigen auto. Dat moet mogelijk blijven”, zegt Stayen.  

De Stadspartij mist daarnaast in het voorstel harde garantie dat beelden van de camera’s die op alle toegangswegen komen te hangen nooit voor iets anders gebruikt zullen worden.  

“De timing van dit voorstel is natuurlijk erg slecht. Midden in deze grote crisis worden vrijwel alle ondernemingen in de binnenstad verplicht te investeren en wordt de bedrijfsvoering beperkt. En dit terwijl alle middelen en leencapaciteit al opgebruikt zijn. De Stadspartij wil dat het voorstel eerst verder wordt uitgewerkt en pas wordt ingediend als er meer zicht is op de gevolgen van de crisis voor de bedrijven in de binnenstad”, besluit Stayen.  

Woensdagmiddag 10 maart wordt het raadsvoorstel besproken in een meningsvormende sessie in de gemeenteraad. 

Laat een reactie achter