Niet alleen bezuinigingen desastreus voor cultuur

door: Amrut Sijbolts

Door de bezuinigingsvoorstellen van het huidige kabinet op cultuur lijken veel culturele instellingen in de problemen te komen. Zo ook in de stad. In de provincie Groningen krijgen alleen nog de Stadse organisaties; het Noord Nederlands Orkest, het Noord Nederlands Toneel en de jeugdtheater de Citadel rijkssubsidies. Elf andere instellingen, waaronder het Grand Theatre, moeten een beroep doen op verschillende fondsen, op zoek naar extern geld of meer gaan samenwerken.

In het radio programma OOG Forum van afgelopen vrijdag (11-juni) was te horen hoe desastreus de bezuinigingen voor het noorden zijn volgens wethouder Ton Schroor.

De wethouder stelt dat er geen rekening wordt gehouden met de beloofde regionale spreiding van rijkssubsidies voor kunst en cultuur en roept de provincie op om extra geld in kunst en cultuur te investeren om verschillende instellingen te behouden.

De krokodillentranen vloeien weer rijkelijk…

Koste wat kost moet en zal de bouw van het Groninger Forum door gaan, 170 miljoen euro voor een gebouw wat aan invulling niks nieuws onder de zon brengt,  170 miljoen in gebouwen, en hopen dat  derden ook gaan investeren. Daarnaast gaat er jaarlijks 2,5 miljoen naar de forumorganisatie. Welke beter in bestaande culturele instellingen kan worden gestoken. Dit college en een groot deel van de gemeenteraad wijst waar het om bezuinigingen vaak naar het kabinet maar kijkt niet naar zichzelf. Het doorvoeren van deze kabinetsbezuinigingen zijn met name een politieke keus. Maar het investeren van 170 miljoen in een gebouw is ook een politieke keus. In de ogen van de Stadspartij is deze keus net zo desastreus.

De oproep aan de provincie om extra geld uit te trekken voor cultuur is uit de mond van deze wethouder is dan ook opmerkelijk te noemen. De provincie moet immers al 35 miljoen investeren in het cultuurpaleis, althans, zo is de wens van dit college en een meerderheid van de Groninger gemeenteraad en de gemeente investeert zelf 30 miljoen. En helpt dit college de gewenste regionale spreiding op deze manier nu niet zelf om zeep? En heeft de Stadspartij hier niet voor gewaarschuwd?

Maar ach, de Stadspartij zal het wel weer verkeerd zien, stilstand is tenslotte achteruitgang…

Belastinggeld investeren in dure projecten is in onze stad helaas nog steeds belangrijker dan het op peil houden van alle voorzieningen in deze nog mooie stad.