De Stadspartij in gesprek met….. Stadspark Natuurlijk!

By 5 mei 2021Nieuws

Twee vertegenwoordigers van de actiegroep Stadspark Natuurlijk! kwamen eind april langs op het tijdelijke Stadhuis aan de Radesingel. Ze werden ontvangen door fractievoorzitter Amrut Sijbolts en fractiemedewerker Erick Bakker. Lucy Pijttersen en Manon van der Meulen vertelden over de bezwaren die leven bij de actiegroep over de plannen van het college met het Stadspark. 

Stadspark Natuurlijk! bestaat uit een groep omwonenden van het Stadspark. Dit zijn de vijf direct omliggende wijken Zeeheldenbuurt, Laanhuizen, Grunobuurt, Corpus den Hoorn en de Buitenhof. De actiegroep wil dat het Stadspark in de eerste plaats een groen en rustig park blijft voor kleinschalige, individuele recreatie waarin grote evenementen op de Drafbaan wel mogelijk blijven, maar geen hoofdrol gaan spelen. 

In september werden we overvallen door de plannen van het college om te stoppen met draverijen op de Drafbaan en vooral om van de Drafbaan én de rest van het Stadspark het meest duurzame en “groenste” evenemententerrein van Nederland te maken. Wij hebben wethouder Glimina Chakor pas drie maanden daarna kunnen spreken. Dit gesprek liep soms stroef, maar de wethouder gaf wel aan te schrikken van onze zorgen over de grote overlast van de evenementen op de Drafbaan en deze zorgen mee te nemen bij de verdere plannen,” aldus Lucy Pijttersen.  

Onze actiegroep heeft helemaal geen bezwaar tegen de paardenkoersen en wij vinden vier tot zes grote evenementen acceptabel. Ook al geeft dat overlast. Maar het zijn ook de kleinschalige evenementen die veel overlast geven. Denk aan het Terrassenfestival in 2019. Dat was echt absurd met twaalf uur lang een diepe dreun van de bassen”, vervolgt Manon van der Meulen.  

Stadspark Natuurlijk! ziet ook de rommel, zwerfafval en vandalisme bij de vele evenementen als een groot probleem. De actiegroep heeft de ervaring dat klagen bij de gemeente tot niets leidt. In 2019 vreesden omwonenden al dat de reuring die wethouder Roeland van der Schaaf toen voor ogen had vooral luidruchtig zou zijn en dat dit ten koste zou gaan van de kleinschalige recreatie en de natuur.  

Als direct omwonenden zijn jullie niet, voordat in september het plan naar buiten kwam, geïnformeerd begrijp ik. Klopt dat?, vraag Amrut Sijbolts. “Klopt, wij hebben helemaal niets van de gemeente gehoord. Geen inspraak, geen participatie, helemaal niets. En omdat het voor de gewone inwoner van de stad zulke lastige materie is zouden we graag beter en eerder geïnformeerd willen worden. Neem nou de verschillen in het evenementenbeleid wat betreft de Drafbaan en het Stadspark. Zonder juristen is het bijna niet te volgen”, zegt Lucy Pijttersen.  

Stadspark Natuurlijk! wil dat het aantal geluidsdagen in het gehele Stadspark omlaag gaat naar minder dan twaalf en zeker niet wordt uitgebreid. Het maximum toegestane aantal decibellen per evenement moet omlaag gaan en ook de overlast door zware bastonen moet worden aangepakt. De schade aan flora en fauna in het Stadspark moet zoveel mogelijk beperkt worden. De gewone en kleinschalige recreatie in het Stadspark mag niet ondergeschikt worden gemaakt aan luidruchtige evenementen. En dat er actief op wordt toegezien dat tijdens en na evenementen zwerfafval, vandalisme en overlast in het park en de aangrenzende wijken beperkt blijft.  

Ik hoor van relatief nieuwe bewoners rondom het Stadspark dat als ze dit allemaal hadden geweten dat ze dan nooit hier zouden zijn gaan wonen. De plannen zijn gewoon gruwelijk vind ik. Wij wonen hier en zijn hier komen wonen omdat we naast een prachtig park wonen. En er mag best iets georganiseerd worden, als het Stadspark maar het Stadspark blijft”, besluit Manon van der Meulen. 

Laat een reactie achter